Mahis

Mahis-opinnoissa voit yhdistää unelma-ammattisi perustutkinnon ja lukio-opinnot. Näin tuplaat mahdollisuutesi tulevaisuudessa  - käytännön taidot työstä opit ammattiopistolla, lukio-opinnot puolestaan antavat paremmat jatko-opintomahdollisuudet ja teoreettisemmat opiskelutaidot, joita tarvitaan korkeakoulussa ja yliopistossa. Lue alta opiskelijoiden kokemuksia ja ota meihin rohkeasti yhteyttä :)

Lue lisää osoitteesta mahis.fi

 

PAULIINA KANGAS

Olen Pauliina Kangas ja tulen Oulun läheltä Temmekseltä. Olen 18-vuotias Mahis-tutkintoa suorittava opiskelija ja keväällä 2015 tarkoituksenani on valmistua ratsastuksenohjaajaksi ja myöhemmin syksyllä ylioppilaaksi. Hevoset ovat aina olleet suuri osa elämääni ja olen onnentyttönä päässyt kasvamaan niiden parissa. Kotona meillä on tällä hetkellä kolme ravihevosta, ja serkullani on aivan kotini lähellä ratsastuskoulu, jossa olen päässyt kehittymään.

Halusin hevoskouluun ja se oli isäni mukaan mahdollista vain, jos suoritan lukion samalla. Serkkuni oli suorittanut samanlaisen tutkinnon Harjussa ja mietin, että miksipä ei. Ajattelin, että lukiosta on hyötyä tulevaisuudessa, jos haluan kouluttautua pidemmälle. Kiuruveden Hingunniemi oli tuttu, koska ratsastuksenopettajani oli siellä aikuispuolella. Kaiken huipuksi kaksoistutkinto oli mahdollinen ja sitä kautta löysin Kiuruveden lukion.

Oli jännittävää aloittaa opinnot toisella paikkakunnalla ja Kiuruvesi tuntui aluksi tosi isolta paikalta. Siihen tottui äkkiä varsinkin kun sain äkkiä kavereita. Kun Hingunniemen rutiineihin oli tottunut, vaihtui jakso ja aloin jännittämään lukion alkamista. Nyt kolmantena vuonna kaikki jännittäminen on poissa. Lukioon on kiva mennä, vaikka siellä ei olekaan hevosia. Olen tutustunut pikkuhiljaa lukion oppilaisiin ja saanut paljon uusia kavereita. Vaikka me "Hinkulan tytöt" olemmekin paljon porukassa lukiolla, en ole tuntenut oloani ulkopuoliseksi lukion oppilaidenkaan kanssa. Opettajat ovat olleet todella kivoja ja huolehtivat aluksi, että pääsimme lukion rutiineihin kiinni. Parhainta Kiuruveden lukiossa on joustavuus. Opettajien kanssa on pystynyt sopimaan itsenäisistä kursseista, ja jos on pitänyt mennä käymään hevoskoululla, siihen on saanut luvan kysymällä ja tekemällä pyydetyt tehtävät.

Mahis-opiskelijana oleminen on hienoa. Kaksoistutkinnolla saa unelma-ammatin lisäksi ylioppilastutkinnon. Työtä kahden tutkinnon suorittaminen vaati. Vastuu, itsekuri ja oman motivaation löytäminen on tullut tutuksi ja se on kasvattanut paljon. Hingunniemessä pääsen opiskelemaan asioita käytännössä, mikä tasapainottaa lukion ehkä enemmän teoreettista opiskelua. Aluksi minua pelotti, miten paljon ehdin ratsastamaan lukiojakson aikana, mutta hyvällä suunnittelulla ja omalla aktiivisuudella se onnistuu.

Haavenani on, että käyn Saksassa katsomassa, mitä työssäoppimispaikkaani kuuluu. Ehkäpä saatan jäädä sinne joksikin aikaa elämään täyttä hevoselämää!

HANNA PULKKINEN

Olen Hanna Pulkkinen, 19 vuotta, ja tulen Muoniosta. Lukion ohella opiskelen Hingunniemessä ratsastuksenohjaajaksi ja valmistun molemmista kouluista tänä keväänä. Opiskelujen vuoksi olen asunut Kiuruvedellä melkein neljä vuotta. Olen harrastanut ratsastusta yli 10 vuotta. Hevosista on tullut minulle elämäntapa, mutta niiden ohella harrastan pianonsoittoa, laulamista ja joogaa.

Halusin ammattiopintojen rinnalle ehdottomasti lukio-opinnot ja ennen yhteishakua otin selvää, mimkä hevosopistojen yhteydessä on mahdollista suorittaa myös lukio. Eräs tuttuni oli opiskellut Hingunniemessä ja suositteli paikkaa minulle, minkä jälkeen tutustuin sekä Hingunniemen ammattiopiston että Kiuruveden lukion nettisivuihin, ja lukioon otin yhteyttä myös sähköpostitse.

Opiskelujen alku oli hankalaa. Ikävöin kotiin koko ajan, ja ammattikoulujaksojen jälkeen lukiojaksot tuntuivat raskailta, varsinkin ensimmäisen vuoden ajan. Uskon, että se ei johtunut Kiuruvedestä, vaan siitä, etten ollut aikaisemmin ollut pitkiä aikoja pois kotoa. Matkaa Muonioon on kuitenkin sen verran, että viikonlopuksi kotiin meneminen ei ollut vaihtoehto. Toisena vuonna alkoi kuitenkin helpottaa, ja parempi opiskelutekniikkakin löytyi. Nyt kun mietin, en vaihtaisi näitä kokemuksia mihinkään. Olen saanut lukiosta paljon ystäviä ja unohtumattomia kokemuksia - aika on kulunut kuin siivillä.

Perustutkinnon ja lukion yhdistämisessä riittää toki tekemistä - jonkin verran on pystyttävä tekemään itsenäistä työtä, jotta pysyy mukana molempien koulujen opinnoissa. Opiskelu on kuitenkin mukavaa, kun ilmapiiri on hyvä, ja tiedän, että tämä kaikki on vaivan arvoista. En ole kokenut, että kahdessa koulussa opiskelu olisi vaikuttanut negatiivisesti arvosanoihin. Mielestäni yhteistyö koulujen välillä toimii ja molemmissa paikoissa ollaan valmiita joustamaan.

Suunnitelmissani on, että lähden takaisin kotiini Lappiin, kun valmistun. Toivottavasti saisin töitä omalta alaltani. Haaveenani on ollut, että lähtisin jossain vaiheessa lukemaan ammattikorkeakouluun fysioterapiaa ja sen jälkeen vielä ratsastusterapiaa. Mielestäni olen saanut hyvät lähtökohdat jatko-opintoihin ja tulevaisuuteen yleensäkin. Lukio on saanut pohtimaan myös sellaisia jatkosuunnitelmia, joita en osannut aiemmin ajatellakaan.

VILJA SORSA

Olen Vilja ja tulen Joensuusta. Ratsastusta olen harrastanut 6-vuotiaasta lähtien, ja eroon kai en tästä koskaan pääse. Hain Hingunniemeen ratsastuksenohjaajaopintoihin. Suunnitelmanani oli käydä kaksoistutkinto, ja hingunniemeläisille ensisijainen vaihtoehto oli Kiuruveden lukio.

Kiuruvesi tuntui alkuun pikkukylältä ja mukaan meininkiin oli ensimmäisinä vuosina hankala päästä. Pakko myöntää, että amiksen ykkös- ja kakkosluokalla lukiojaksot olivat pakkopullaa. Jälkikäteen olen kuitenkin tyytyväinen, etten jättänyt lukiota kesken. Viimeistään vanhojentanssiharjoituksissa sain luotua ensimmäiset kunnolliset ystävyyssuhteet paikallisiin, ja varsinkin abivuosi vahvisti yhteenkuuluvuuden tunnetta. Valmistuin amiksesta keväällä 2014, mutta lukiota minulla on vielä jäljellä vuosi. Tuntui helpoimmalta jäädä suorittamaan kirjoitukset Kiuruvedelle, sillä tutun opiskeluympäristön lisäksi täällä on hyvät ystävät.

Mahiksena on välillä hankalaa, sillä itsenäisiä kursseja on oltava valmis tekemään enemmän kuin normilukiolaiset. Tällä tytöllä pitkä matikka meinasi olla kompastuskivi, ja noin sata kertaa olen meinannut vaihtaa lyhyeen, mutta näin loppumetreillä tuntuu hienolta, että urakan on jaksanut viedä loppuun. Amiksen asuntolakavereista ei lukiojaksoilla paljon iloa tai apua ollut. Tietysti kahdessa eri koulussa opiskeleminen vaatii veronsa, mutta molemmista kouluista on kertynyt paljon hienoja kokemuksia (wanhat, penkkarit, abiristeily), joista yhtäkään en näin jälkikäteen haluaisi jättää kokematta. Molempien koulujen kautta olen saanut kasan elinikäisiä ystäviä, joihin en olisi tutustunut, jos olisin valinnut kouluista vain jommankumman.

Olin kesäällä 2014 töissä Englannissa kansainvälisellä esteratsastuskilpatallilla. Olen katsellut netistä seuraavaa duunia, ja lakkiaisten jälkeen suuntaan ehkä jo kesällä jonnekin päin maapalloa toteuttamaan unelmiani. Kiuruvesi-keissi oli yksi unohtumaton etappi, joka antoi minulle sekä ammatin että eväät tulevaisuuden opintoihin. Ehkä kuitenkin ennen jatko-opintoja suuntaan maailmalle - maapallo on leikkikenttä.

 

 

 

 

 
Netti-TV
 Facebook faniksi

Yhteystiedot

Kiuruveden lukio
Lähteentie 10
74700 Kiuruvesi

puh. 040-527 2114 / kanslia
etunimi.sukunimi@kiuruvesi.fi